Kasko
Kasko, aracınızı tercih ettiğiniz teminatlarla güvence altına alabileceğiniz bir sigorta ürünüdür. Zorunlu Trafik Sigortası’nın aksine tamamen isteğe bağlıdır. Süresi 1 yıldır ve aracınızı çarpma, çarpışma, çalınma, yanma, sel, deprem, terör gibi durumlarda güvence altına alır. Kasko Sigortası’yla aracınızı nasıl koruyabileceğinizi 1-2 ufak örnekle daha kolay açıklayabiliriz:
Bir sabah işe gitmek üzere aracınızı otoparktan çıkartırken karşıdaki ağaca çarpıyorsunuz ve aracınızın far, tampon ve kaputunda hasar meydana geliyor. Kasko sigortasıyla aracınızda oluşan bu zararı teminat altına alabilirsiniz. Yine bir gün trafikteyken bir araca arkadan çarptınız ve hem sizin hem de çarptığınız araçta hasar oluştu ve kusur tamamen sizde bulundu. Bu durumda çarptığınız araç için hasar 3. bir kişiye zarar verdiğiniz için sizin Zorunlu Trafik Sigortanız’dan karşılanacak, sizin hasarınız da kasko sigortasına konu olacaktır.
Kasko Hesaplaması Nasıl Yapılır? Sigorta Fiyatları Neye Göre Değişir?
Kasko hesaplaması her sigorta şirketine göre farklı kriterlerle yapılır ancak genel olarak listelemek gerekirse sigorta fiyatlarını araç marka ve modeli, T.C. Kimlik numarası üzerinden elde edilen yaş, cinsiyet ve kaza geçmişi bilgileri, ruhsatın bağlı olduğu il, varsa aracın hasar geçmişi, meslek bilgileri gibi kriterler etkiler. Bunlar içerisinde aracın marka ve modeli sigorta şirketleri için temel değerlendirme kriterlerindendir. Şirket tarafından aynı araca marka ve modeline ait geçmişte yapılmış hasar adedi (frekans), aracın yedek parça fiyatları, üretim adedi, aracın fiyatı gibi kriterler sizden bilgi alınmaksızın sigorta şirketleri tarafından incelenir ve kasko fiyatları bu ve bunun gibi hesapların bileşimi üzerinden yapılır.
Yani basitçe özetlemek gerekirse; aracınızın spor araç veya yedek parçasının pahalı olup olmadığı, sizin veya aracınızın daha önce bir kaza kaydının olup olmadığı, yaşınız, araç yoğunluğundan ötürü plaka iliniz veya mesleğiniz kasko primizini belirlerken sigorta şirketleri tarafından değerlendirilir.
Satın Alırken En Ucuz Kaskoyu Mu Tercih Etmelisiniz?
Bu sorunun cevabı tabi ki en doğru teminatlı kasko olacak! Aracınızı güvence altına almak için kasko yaptırıyorsunuz ama ucuz olacak diye sigortanız aracınızın başına gelebilecek hasarları teminat altına almıyor, olacak şey mi? Sigorta alırken önerimiz soru sorun ve poliçenizde gördüğünüz her teminatı inceleyin, ne olduğunu anlamıyorsanız da sorun çünkü İhtiyari Mali Mesuliyet’in, Yeni Değer Klozu’nun, Hasarsızlık Koruma Teminatı’nın veya Muafiyet’in ne demek olduğunu bilmek zorunda değilsiniz. Teminat poilçenizde olsa bile limiti düşük olursa yine bir hasar anında zararınızı karşılamayabilir, yani ucuzu tercih edeyim derken hasarda yanınızda olamayacak bir sigortayı satın alıyor olabilirsiniz.
Kasko Değer Listesi Nedir?
Kasko Değer Listesi aracınız için belirlenen piyasa bedelinin bulunduğu listedir. Bu liste, Hazine Müsteşarlığı’na bağlı Türkiye Sigorta Birliği tarafından yayınlanmakta ve yıllık olarak güncellenmektedir. 2013 yılı Nisan ayı itibariyle araç bedeli “rayiç bedel” adı altında kasko poliçeleri üzerinde yer almaktadır.
Plakadan Araç Sigorta Sorgulaması Yapılabilir Mi? Kasko Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Yine Hazine Müsteşarlığı’na bağlı olan Tramer üzerinden Kasko ve Zorunlu Trafik Sigortası sorgulaması yapabilirsiniz. Tramer online çalışır ve Kasko veya Trafik Sigortası yapıldığı anda sisteme yansır ve sorgulanabilir. Bu sebeple ruhsat bilgileriniz üzerinden sigorta poliçenizin basılı hali olmasa da trafik polisleri sigortalarınızı sorgulayabilmektedir.
Tramer’den Plaka ve T.C Kimlik Numarası, Plaka ve Vergi Kimlik Numarası veya geçmiş poliçe bilgileri üzerinden mevcut Kasko ve Zorunlu Trafik Sigortası bilgilerine ulaşabilirsiniz.